Jdi na obsah Jdi na menu

El Niño, La Niña, Buys-Ballotovo pravidlo, hurikán - schéma

El Niño = zeslabení Peruánského (Humboldtova) mořského proudu a zeslabení pasátů v západním Pacifiku, výskyt teplých vod u Jižní Ameriky (chybějící výstupy studených vod); teplo v Evropě i v Česku

 

La Niña = zesílení studeného Peruánského mořského proudu, odtlačení teplých vod k západu; chladno v zimě v Evropě i v Česku (léto jak kdy)

normalni-situace.jpg

el-nino.jpg

el-nino-dusledky.jpg

la-nina-dusledky.jpg

el-nino-enso.png

la-nina-enso.png

Buys-Ballotovo pravidlo: postavíme-li se (na zemském povrchu) na severní polokouli tak, aby nám vál vítr do zad, je oblast nižšího tlaku vzduchu po naší levici a oblast vyššího tlaku vzduchu po naší pravici. Na jižní polokouli jsou podmínky obrácené. 

Tato meteorologická zákonitost je založena na Coriolisově síle. Pokud by se Země neotáčela kolem své osy, tak se bude vzduchová hmota pohybovat přímo podle gradientu tlaku. Avšak díky rotaci Země působí na pohybující vzduchovou hmotu Coriolisova síla, která odklání do směru izobar. Na severní polokouli působí směrem doprava vzhledem ke směru proudění, na jižní polokouli působí doleva ke směru proudění. 

Kromě Coriolisovy síly působí na vzduchovou hmotu také tření o zemský povrch a díky tomu se při pohybu kolem tlakové níže stáčí vítr dovnitř tlakové níže a naopak vně tlakové výše, na obou polokoulích je stáčení třením vzduchu stejné.

Na severní polokouli se vzduch kvůli Coriolisově síle otáčí kolem tlakové výše ve směru hodinových ručiček, opačně pak kolem tlakové níže.

 

Schéma hurikánu: